Het Jabikspaad is mijn vierde uitdaging die ik wandelend aanga. Na, het Stellingenpad, dat niet op deze site staat omdat er een boekje van is gemaakt door het Nivon, heb ik het Elfstedenpad gelopen en daarna De Ster van Berkoop. Ik hoefde niet lang na te denken over het volgende lange wandelpad. Dat moest het Jabikspaad worden, ook al omdat ik bij het Elfstedenpad al een paar keer bordjes en aanwijzingen van het Jabikspaad had gezien.

Het Jabikspaad is een onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella . In die plaats ligt volgens overlevering de apostel Jacobus begraven. Sinds de Middeleeuwen trekken veel pelgrims daar naar toe. Het Jabikspaad loopt van Sint-Jacobiparochie tot aan Hasselt. De tocht is zo’n 130 kilometer lang en kent naast een wandelroute ook een fietsroute. In Sint-Jacobiparochie kun je kiezen of je de tocht linksom of rechtsom wilt maken, d.w.z. of je gaat over Franeker of je gaat over Leeuwarden. Ik heb gekozen voor de westelijke route over Franeker. In Irnsum komen de beide routes bij elkaar en daarvoor is ook een monumentje opgericht. Daarna gaat de wandeltocht verder over o.a. Heerenveen, Wolvega, Blokzijl en Genemuiden naar Hasselt. Ik heb er voor gekozen om de route op te knippen in stukken van goed 20 kilometer. Omdat ik van Wolvega naar Hasselt etappes van ‘maar’ 18 kilometer zou krijgen, heb ik besloten van de drie laatste etappes er twee te maken. Hierdoor worden die etappes zo’n 28 à 30 kilometer. Dat waag ik er op.

Omdat op diverse plaatsen keurige informatieborden zijn geplaats over het Jabikspaad, beperk ik mij hier tot maar één woordje om het pad te beschrijven: Het ‘paad’ is zondermeer zo nu en dan zeker ‘verrassend’. Ik hoop dat ik je nieuwsgierigheid heb gewekt en wens je veel leesplezier en wie weet wandelplezier

Trajecten

1 van Sint-Jacobiparochie naar Tzum

2 van Tzum naar Raerd

3 van Raerd naar Haskerdiken

4 van Haskerdijken naar Wolvega

5 van Wolvega naar Blokzijl

6 van Blokzijl naar Hasselt

Alle trajecten Jabikspaad

Geef gerust je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top