Inleiding

Na het Sint Odulphuspad ga ik nu het Kustpad nummero 3 lopen. Het Nederlands Kustpad kent drie routes die gewoon in elkaars verlengde liggen. Ze hebben het opgedeeld en dat is misschien niet verkeerd. De totale route heeft namelijk maar liefst een lengte van circa 711 kilometer. Ik ben echter van plan om ‘slechts’ van Bad Nieuweschans naar Harlingen te lopen. De reden is dat ik mij zo veel mogelijk op het noordoosten van Nederland wil concentreren. Daar is voorlopig nog genoeg te ontdekken. Maar een tweede reden is dat ik het pad van Harlingen naar Stavoren (ook onderdeel van het Kustpad) al een paar keer heb gelopen. Dat geloof ik eerst wel. En een derde reden is dat de Afsluitdijk nog steeds voor wandelaars is afgesloten. Kortom ik loop maar een beperkt gedeelte van het Kustpad, maar wel in het noordoosten van Nederland.

En laat ik direct maar met de deur in huis vallen, ik vind het niks dat het Kustpad zoveel varianten kent. Dat begint al bij Bad Nieuweschans. Daar moet je direct al een keuze maken. Maar ook verderop zie je dat men gekozen heeft voor een aantal varianten. Kortom, zoek het maar uit. Persoonlijk kan ik daar slecht tegen.
Wat het nog verwarrender maakt is dat je bij de naam Kustpad verwacht dat het pad zo dicht mogelijk langs de kust loopt. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Dat begint al even na Bad Nieuweschans en na Delfzijl loopt het Kustpad wel 35 kilometer door de binnenlanden van Noord-Groningen voor je met een variant weer bij de kust bent. Ik ga in ieder geval die varianten nemen die zo dicht mogelijk langs de kust lopen. En soms zal ik misschien eigenwijs mijn eigen route langs de kust kiezen. Zo ben ik van plan om via het gehucht Nieuwe Statenzijl te lopen en loop ik niet één van de aangegeven routes via Oudedijk. Ik heb die plaats op Google Earth bekeken en heb met alle respect niet de indruk dat ik daarmee veel interessant links laat liggen.

Maar Ik ga echt niet helemaal pal langs de kust lopen. Bij Delfzijl kies ik voor een alternatieve route door de binnenstad en omdat ik ook Appingedam graag wil bekijken, volg ik vandaar het Kustpad langs het Damsterdiep. Daarna blijf ik het Kustpad volgen, maar dan wel de noordelijkste variant. Zo loop ik in ieder geval na Uithuizen nog zo’n 13 kilometer echt langs de kust voordat ik weer de binnenlanden induik richting Lauwersoog

Na Lauwersoog loop ik een aantal kilometers langs de kust over het Kustpad/Friese Woudenpad. Dat laatste pad heb ik al eens gelopen. Ook daarna loopt het Kustpad opvallend veel langs de kust. Vooral als je dat vergelijkt met Groningen.
Helaas kent het Kustpad ook in Friesland de nodige varianten, al blijft één variant vooral de kust volgen. Ik ben van plan om die te lopen. We zullen het zien.

Tracés:

1 Van Bad Nieuweschans naar Termunterzijl

2. Van Termunterzijl naar Tjamsweerd (bij Appingedam)

3. Van Tjamsweer naar Uithuizen

4. Van Uithuizen naar Pieterburen

Back to Top