Het mag duidelijk zijn dat ik na het Hannekemaaierspad aan een nieuwe uitdaging ben begonnen. Ik citeer:  Je wandelt over dit Streekpad dwars door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Een kleinschalig landschap, met veel zandpaden en veldwegen. Het is intact gebleven omdat er hier geen grote ruilverkavelingen waren. We hebben het dan over een van de weinige gebieden in Europa waar het coulisselandschap goed in tact gebleven is. Het coulisselandschap kenmerkt zich door de vele houtwallen en singels, die indertijd zijn aangelegd als veekering door de boeren. Met de opkomst van het prikkeldraad verdween de noodzaak van die natuurlijke veekeringen. Maar gelukkig zagen boeren en burgers tijdig in dat deze landschapselementen bescherming verdienden.
Wat ook meegespeeld heeft, is dat je in deze omgeving veel mensen had met een ‘spultsje’, een klein huisje met wat land er bij, waarop wat paarden en schapen gehouden werden.

Het Streekpad de Noardelike Fryske Wâlden kenmerkt zich niet alleen door de (hout)singels en dykswâlen (neem aan dat dat de houtwallen langs doorgaande wegen zijn), maar ook door de natte natuurgebieden als de Houtwiel en het Nationaal Park De Alde Feanen. Ook kom je langs states van enkele adellijke families, maar ook langs de restanten van waar eens de armoedige veenarbeiders woonden. Zij behoorden tot het ‘Wâldfolk’, dat ook wel wâldpiken genoemd werd/word. Een pyk is een kip en het werd vroeger dan ook als een scheldwoord gebruikt. Nu zijn de mensen trots op die naam en hun imago: een bytsje dwers en een bytsje rûch’. Het laat zich het beste omschrijven als: ‘vrijgevochten, authentiek, liever een kleine baas dan een grote knecht. Samenvattend zouden we nu zeggen: apart volk (singelier folk), maar als je er begrip voor hebt ook met een hart van goud.

Ik wens je heel veel leesplezier met mijn verhalen over dit unieke Streekpad, waarin de cultuurhistorie van het landschap een prominente plaats in neemt. Ik heb het 165 km lange pad opgedeeld in zeven etappes, wat voor mij inhoudt dat ik gemiddeld 24 kilometer per keer moet wandelen. Ik heb er zin in.

1 Van Burgum naar Gytsjerk

2 Van Gytsjerk naar Damwâld

3 Van de rotonde bij Damwâld naar Feankleaster

4. Van Feankleaster naar Surhuzum

5. Van Surhuzum naar It Heechsân

6. Van It Heechsân naar Earnewâld

Alle trajecten

Back to Top